Maksoft.net

Кратък курс за SEO оптимизация на сайт. SEO видео ръководство в 7 кратки стъпки, за бърза оптимизация на сайт

Съществува мит, че SEO оптимизация е бавен процес, който изисква много време!
Днес интернет мрежата е толкова бърза, че търсачките могат да индексират ново съдържание в рамките на часове. Ако включим и seo оптимизация чрез сигналите от социални мрежи нещата могат да станат "почти мигновено"!

 

Как се прави SEO оптимизация на сайт?

Ръководство за SEO Оптимизация в 7 стъпки: 

Ето и няколко полезни уроци за SEO оптимизация на сайт

 

Ако желаете безплатно да проверим рейтингът на Вашият сайт и да Ви предложим възможности за бърза оптимизация, моля попълнете:SEO стъпка #1 - проверка на ключови думи


Стъпка #1 преди SEO оптимизация- проверка на ключови думи търсени в Google!

Инструментите за проверка анализират вариантите на ключови думи, обема търсене и цената на клик за реклама в Гугъл и дават посока за SEO оптимизация на сайт.

Онлайн проверка на ключови думи в Google

ще Ви помогне да направите максимално изчерпателен списък с изрази, по които оптимизирате сайта си за  предни позиции в Google както и да калкулирате

цената за SEO оптимизация и реклама по тези ключови думи. 

Чрез най-търсените ключови думи можете да получите постоянен органичен трафик към сайта си от Google и други търсещи машини. 

Списъкът с ключови думи следва да съдържа всички изрази- вариации на ключовите думи, по начина, по който ги търсят Вашите клиенти. 

Търсачката за ключови думи извлича 

 • обема търсене по всяка една от думите (например в брой Google търсения на месечна база)
 • конкуренцията по всяка от ключовите думи
 • броят резултати по конкретния израз
 • ключовите думи, по които се влиза в сайтовете на Вашите конкуренти

Резултатът от тази проверка на думи следва да съдържа списък със 100 до 1000 израза. 

Прегледайте и ревизирайте ключовите думи спрямо конкретните си бизнес цели и рекламния бюджет. 

Подборът на Важните за оптимизация ключови думи може да направите чрез безплатния онлайн тест ТУК

Анализ на позициите и ключовите думи на Вашите конкуренти можете да получите чрез SEO одит

2-ра стъпка в SEO- Осигурете интересно съдържание


Независимо дали оптимизирате фирмена страница, блог или елетронен магазин не забравяйте- в интернет хората търдят информация!

Дайте информацията, която интересува Вашите потенциални клиенти и те ще се превърнат в читатели на Вашият интернет сайт. 

SEO копирайтингът е ключът към успешната сайт оптимизация!

SEO #3 Таргетирайте страниците в сайта си


Създайте йерархична карта на сайта. Насочете всяка от важните за оптимизация ключови думи към съответната релевантна страница.

Не забравяйте- всеки израз (конкретна ключова дума) трябва да има само ЕДНА релевантна страница

Защото:

 • Една страница може да съдържа релевантно съдържание по максимум 5 ключови думи, а вие искате сайта Ви да се намира по десетки и стотици думи;
 • Ако търсачката намери повече от една релевантна страница при конкретно търсене, това ще доведе до объркване, коя е правилната страница. Резултатът може да бъде падане на всички позиции. 

Правило е, че всяка страница се оптимизира оптимално по 5 ключови думи (изрази). 

Следващата задача е да подредите страниците по важност! 

За най-трудните думи и конкурентни изрази определете заглавна страница. 

Логиката е търсенето в сайта да върви от общото към конкретното или от най-търсените ключови думи към конкретните изрази при търсене в Google. 

Най-общите думи са с голяма конкуренция и трябва да се насочат към заглавна страница и нейните основни категории. Правило е, че търсачката ще даде най-сериозна тежест в резултатите на главните страници. 

Тази подредба е много трудно осъществима, когато сайтът Ви включва динамично съдържание генерирано от различни функционалности- например търсене на продукти с филтри. 

Особено сложно е при електронни магазини, когато имате страниране. В този случай е важно да се оптимизира само основната категория с първата страница от определена категория, а страниците с номер 2, 3, 4, 5... и т.н. изобщо да се не се индексират.

В противен случай рискувате потребителят да види само страница 5 например и да прескочи резултати 1,2,3 и 4!

Оптимално е ако подредите структурата следвайки йерархичнаа логика на връзки между страниците. Когато при сложните проекти това не е възможно идват на помощ техническите корекции, а именно 

 • канонични тагове (canonical rel) в кода 
 • приоритет на тежест в Гугъл карта (Google Sitemap) на сайта

Внимание! Ползването на Гугъл Карта на сайта е функционалност, чрез която можете да промените тежестта на страниците в индекса чрез параметъра (priority). Ако сайтът Ви има нормална йерархия изграждена чрез връзките между страниците, ползването на Google Sitemap не е задължително. Не генерирайте сайтмап с приставки, които еднократно извеждат линковете към страниците с еднакъв приоритет. Това може сериозно да навреди на сайта!

Корекцията на кода и картата на сайта е важно да бъде извършена от професионалист програмист или да се генерира динамично в рамките на Нет Сървис поддръжка на сайта. Особеностите ще представим в разширеното ръководство за SEO оптимизация. 

 

#4 Осигурете релевантност на съдържанието


Осигурете релевантност на съдържанието на всяка от целевите страници по важните за нея ключови думи. 

Внимание! Задаването на ключови думи във SEO плъгин или в кода на сайта не е релевантност на съдържанието и може дори да навреди на оптимизацията. 

Какво е Релевантност на съдържанието на интернет сайт?

Желателна е намесата на професионален SEO копирайтър и фирма за SEO оптимизация. 

#5 Изключете ненужните страници от индекса


Насочете индекса на конкретните оферти към техните основни категории.

Съществува опасността Гугъл да индексира в предни позиции конкретен продукт или страница, който да остави на заден план категорията с всички сродни продукти. Още по-лошо е ако конкретната оферта вече е невалидна.  

В този случай важно е да дефинирате еднозначно, кои страници не трябва да се индексират от търсачките и да укажете, кои са основните страници към които трябва да се насочат резултатите.

Това пренасочване се прави много лесно ако сайтът Ви има ясна йерархична структура (например ако е създаден с помощта на Максофт CMS) и особено трудно за електронен магазин с много категории и филтри. 

При един добре построен йерархично сайт това действие може да бъде ненужно. В противен случай ползвайте: 

 • noindex в комбинация с canonical reg тага в мета данните, който указва коя страница да се индексира
 • sitemap.xml з да укажете динамично правилната йерархия на страниците в сайта

Горните действия не са еднократни. Те следва да се поддържат динамично в рамките на Нет Сървис поддръжката на сайта Ви, за да се актуализират динамично при всяка корекция на сайта Ви. 

 

Стъпка №6 Направете външна оптимизация


Единствената причина Google да не показва сайта Ви е, че не знае за него. А Google научава за сайта чрез връзките. Връзките или линкове от други сайтове към Вашите уеб страници са в основата на интернет и винаги ще бъдат основният фактор за Вашето успешно класиране в резултатите от търсене. 

Създаването, изграждането и поддръжката на връзки от други сайтове към Ваши интернет страници се нарича линк билдинг и стои в основата на външната SEO оптимизация

Това, което се промени през 2024 е, че търсачките вече не отчитат само наличието на връзката, а всички действия, които хората предприемат кликайки на хиперлинкове и посещавайки сайтове. Това прави, задачата по успешна външна SEO Оптимизация доста по-сложна от простото изграждане на много линкове. 

Как се прави външна SEO оптимизация на сайт?

Първата стъпка за нов сайт е да осигурите достатъчно качествени връзки от релевантни и реномирани сайтове към Вашия сайт. Това могат да бъдат директории, публични регистри, информационни сайтове свързани с дейността. Линковете задължително трябва да присъстват в бизнес профилите в социални мрежи, регистрацията в Гугъл Бизнес Карти и др. 

Новото през 2024 е ефекта от активни връзки споделени в социални мрежи- броят кликове, харесвания, споредляние и изобщо действия с всяка Ваша връзка се отчита и поведението на потребителите се отразява на Вашата външна сайт оптимизация. 

Един от доказано

най-успешните начини за външна оптимизация през 2024 е 

синдикирането на съдържание чрез RSS фийд. RSS feed (или RSS хранилка) е активен файл, който съдържа анонс, връзка към снимка и линк към най-актуалното съдържание от Вашия сайт. Съществуват услуги по маркетинг поддръжка на сайтове, познати още като социален мегафон, които могат автоматично да засичат всяка промяна чрез RSS и да правят външна сайт оптимизация веднага, чрез линк билдинг и споделяне в социални мрежи. 

#7 Не забравяйте социални мрежи


Знаете ли, че сигналите от социални мрежи (харесвания, споделяния...) имат огромен ефект върху SEO, ако ги ползвате за линк билдинг. 

Чрез социални мрежи може да получите двоен ефект

 • Промотирате мигновено новини, събития, продукти и оферти, защото това е начина да вкарате нов трафик към информация в сайта си за кратко време 
 • Можете да правите социален линк билдинг на сайта си, който Гугъл отчита и е част от външната SEO оптимизация.


Ако синдикирате съдържание с линкове към сайта си в различни публични фейсбук страници търсачката "ще разбере" за сигналите. 

Читателите на Вашият сайт както и броят хора, които търсят определена дума в Google са краен брой, който не се променя от новата информация във Вашият сайт. 

За да обявите своята промоция или новина използвайте социални мрежи. 

Внимание! Винаги първо обявявайте информация на своят сайт- после споделяйте в интернет. Обтатното може да направи Вашият сайт плагиат, а фейсбук източника на информация. 

Изградете маркетингова трафик фуния към сайта си. Създайте трафик мегафон чрез системно споделяне в тематични фейсбук страници. 

Поддържайте поне една фейсбук страница. Възложете маркетинговата и поддръжка на професионална агенция за дигитален маркетинг. 

 


Начало /  / Как се прави SEO оптимизация

Следвайте ни

Запитване

Максофт.БГ Максофт.НЕТ BrandIT