Maksoft.net

Google Sitemap карта на сайта

Нужен ли Ви е Google XML SiteMap? Валиден ли е? Помага или пречи на сайта?

Google SiteMap е мощно срество за постигане на вътрешна SEO оптимизация в сайта Ви чрез обикновен XML.

Стандартните XML сайтмап генератори, обаче могат да направят точно обратното!

В някои случай, обаче е по-добре да нямате Google XML Sitemap. В този случай Google ще обходи хронологично сайта Ви спрямо основната навигация в него. 

Ако сайтът Ви е голям и в него има много повтарящи се връзки към отделни раздели Google Sitemap е средство да подредите по важност страниците в сайта си, за да може Google да подреди правилно информацията и да избегне дублирани адреси. 

SiteMap формата е стандартен XML в който всяка страница се описва със задължителен параметър адрес. 

Приоритета (priority) на страницата е от 0.1 до 1.

Въпреки че това не е задължителен параметър, практически това е най-важният параметър за SEO.

Не трябва да слагате висок приоритет на всичките страници в сайта си! Това само ще навреди!

Целта е вие да подредите по важност страниците в сайта си!

Приоритет 1 следва да има заглавната страница в сайта Ви (home page). Вътрешните страници следва да имат приоритет от 0.9 до 0.1. 
По високата стойност трябва да е отредена за по важните страници, които оптимизирате по най-трудните ключови думи. По нисък приоритет трябва да имат вътрешните страници в сайта, които оптимизирате по по-общи търсения и и изрази.  

Най-често срещаната грешка при използването на стандартни плъгини при системите с отворен код като Wordpress или Joomla е, че се ползва стандартен скрипт, който слага еднакъв приоритет (например 0.5) на всички вътрешни страници. По този начин Гугъл не може да сортира правилно страниците Ви по важност и те започват да си пречат. 

Конструирането на Гугъл карта на сайта (Sitemap)  е решен много добре при Максофт CMS, където всяка страница в сайта има предходна страница и така се конструира коректно йерархично дърво на сайта. 

По този начин динамично приоритета се подрежда спрямо йерархията на всяка страница в сайта. Допълнителните акценти наопределени страници, дават допълнителна тежест при нужда на всяка от страниците. 

Гугъл карта на сайта (Sitemap) трябва да е динамична! Това е XML код работещ на адрес domein.com/sitemap.xml, който следва да се коригира динамично след всяка корекция на сайта. Той не бива да се генерира ръчно на определени интервали от време. 

Динамичното генериране на Гугъл сайтмап следва да се прави от системата за управление на съдържанието в рамките поддръжката на сайта. 

 


Начало /  / Google Sitemap и SEO

Следвайте ни

Запитване

Максофт.БГ Максофт.НЕТ BrandIT