Maksoft.net

Таргетирайте страниците в сайта си

Създайте йерархична карта на сайта. Насочете всяка от важните за оптимизация ключови думи към съответната релевантна страница.

Не забравяйте- всеки израз (конкретна ключова дума) трябва да има само ЕДНА релевантна страница

Защото:

  • Една страница може да съдържа релевантно съдържание по максимум 5 ключови думи, а вие искате сайта Ви да се намира по десетки и стотици думи;
  • Ако търсачката намери повече от една релевантна страница при конкретно търсене, това ще доведе до объркване, коя е правилната страница. Резултатът може да бъде падане на всички позиции. 

Правило е, че всяка страница се оптимизира оптимално по 5 ключови думи (изрази). 

Следващата задача е да подредите страниците по важност! 

За най-трудните думи и конкурентни изрази определете заглавна страница. 

Логиката е търсенето в сайта да върви от общото към конкретното или от най-търсените ключови думи към конкретните изрази при търсене в Google. 

Най-общите думи са с голяма конкуренция и трябва да се насочат към заглавна страница и нейните основни категории. Правило е, че търсачката ще даде най-сериозна тежест в резултатите на главните страници. 

Тази подредба е много трудно осъществима, когато сайтът Ви включва динамично съдържание генерирано от различни функционалности- например търсене на продукти с филтри. 

Особено сложно е при електронни магазини, когато имате страниране. В този случай е важно да се оптимизира само основната категория с първата страница от определена категория, а страниците с номер 2, 3, 4, 5... и т.н. изобщо да се не се индексират.

В противен случай рискувате потребителят да види само страница 5 например и да прескочи резултати 1,2,3 и 4!

Оптимално е ако подредите структурата следвайки йерархичнаа логика на връзки между страниците. Когато при сложните проекти това не е възможно идват на помощ техническите корекции, а именно 

  • канонични тагове (canonical rel) в кода 
  • приоритет на тежест в Гугъл карта (Google Sitemap) на сайта

Внимание! Ползването на Гугъл Карта на сайта е функционалност, чрез която можете да промените тежестта на страниците в индекса чрез параметъра (priority). Ако сайтът Ви има нормална йерархия изграждена чрез връзките между страниците, ползването на Google Sitemap не е задължително. Не генерирайте сайтмап с приставки, които еднократно извеждат линковете към страниците с еднакъв приоритет. Това може сериозно да навреди на сайта!

Корекцията на кода и картата на сайта е важно да бъде извършена от професионалист програмист или да се генерира динамично в рамките на Нет Сървис поддръжка на сайта. Особеностите ще представим в разширеното ръководство за SEO оптимизация. 

 

Ако желаете безплатно да проверим рейтингът на Вашият сайт и да Ви предложим възможности за бърза оптимизация, моля попълнете:
Начало /  /  / SEO #3 Таргетирайте страниците в сайта си

Следвайте ни

Запитване

Максофт.БГ Максофт.НЕТ BrandIT