Maksoft.net

.ЕЮ - новото домейн разширение на кирилица вече е факт. Хостинг доставчиците вече направиха преференциални оферти за регистрация на цени от под 10 лева. Има ли смисъл да регистрираме?

Какво е .ЕЮ домейн?

ЕЮ би следвало да бъде превод от European Union или европейски съюз на български език. Защо обаче съкращението е еЮ, а не ЕС например- името е било избрано от специална анкета. 

Уникалното в случая, е че това е първото домейн разширение на кирилица. Всъщност от него ще могат да се възползват не само интернет потребители от България, но още Македония, Русия, Беларус, Сърбия, Украйна, Казахстан и Монголия.

Ползи от домейн имена на кирилица

Всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, които използват разширението .eu, ще преминат през процес на уеднаквяване, за да се трансформират в .ею

Мениджър външни връзки в EURid Джовани Сепия споделя, че е изключително важно и радостно да бъде свидетел на резултатите от работата си, която стартира преди 7 години. Изключителна радост е, че той и целият екип успяват да направят този подарък на България днес. Той добавя още, че с европейския домейн на кирилица правят голяма стъпка към единния дигитален пазар на Европа, като това е възможност на всички българи да ползват интернет на родния си език – .еu има важна роля за многоезичието в ЕС и чрез него България вече има уникално присъствие в интернет.

Повече от 10 години след анонсирането на домейните на кирилица, количеството им в уеб пространството продължава да бъде пренебрежимо малко. 

Според г-н Мартин Каменов, изпълнителен директор в Максофт, компания с над 10 години опит в интернет решения и оптимизация домейн имената на кирилица имат един съществен недостатък- те се превеждат от браузърите с поредица от символи, които правят името прекалено дълго и трудно разбираемо. 

Дължината на url адреса (в частност домейна името) на страниците във Вашият сайт е важен фактор в SEO оптимизацията на предните позиции в Гугъл.

В тази връзка да регистрираме домейн на кирилица, при това в непознато разпирение като ЕЮ, звучи по-скоро като временна еуфория. Еуфория е и факта, че обикновено преференциалните цени за регистрация на домейн обикновено важат само за през първата година и след изтичането им се оказва, че трябва да заплащаме доста повече за домейн име, което не ползваме. 

Факт е, че популярните вече домейни EU, са достатъчно евтини, интернационални и въпреки това продължават да бъдат по-трудни за оптимизация от най-популярните COM домейни. 

 

 

За Максофт


Максофт е компания с повече от 15 години опит в рекламата. Фирмата оптимизира съществуващи сайтове и изгражда нови интернет сайтове със система за управление на съдържанието, която интегрира възможности за редакция директно от собственика и оптимизация на кода за предни позиции в Гугъл.

повече от seo.maksoft.net

Начало /  / .ЕЮ - новото домейн разширение на кирилица!

Следвайте ни

Запитване

Максофт.БГ Максофт.НЕТ BrandIT